Malaga – Morocco by motorhome in October

(this message is in another language. You may want to translate this message with google translator)

In Oktober een grote camper geboekt bij SpanjeCamper voor een reis naar Marokko met familie. 4 volwassenen en een jongentje van 6. We hebben voor een camper gekozen omdat er een rolstoeler bij het gezelschap zat. Dit leek ons de beste manier voor een Marokko reis.

Met transavia naar Malaga waar we door Frank hartelijk ontvangen werden. Na de ontvangst en veel handige tips naar een dichtbijzijnde camping gereden. De volgende dag de boot van Algeciras naar Ceuta genomen.

Ceuta is een spaanse enclave, je gaat dus over land de grens over. Dit is een indrukwekkende drukke grens met hoge hekken en veel drukte.

Een paar tips:
– Mannetjes die zich voordoen als ‘officals’ (zelfs met pasjes om de nek) benaderen je en willen je helpen met formulieren, dit doen ze voor een fooi. Je hebt ze niet nodig, het is in principe goed zelf te doen maar als je een goede hebt dan helpt hij echt. Onze ‘Mohammed’ was buitengewoon vriendelijk, heeft goed geholpen en was zeker een paar euro fooi waard.
– migratie formulieren proberen ze je te verkopen, deze kan je gewoon gratis krijgen. Wel handig om daarvoor langs de rij naar het hokje te lopen. Anders heb je veel toeterende marokkanen achter je.
– Eerste "hokje" is ‘migratie’, formulier en paspoort
– Tweede "hokje" is invoer auto, daar moet je een groen en een wit formulier krijgen met je autogegevens. Je moet je huurcontract camper overleggen, een brief met daarin dat je toestemming hebt van het verhuurbedrijf, je autopapieren en een kopie van de groene kaart. Toestemming, beide (wit en groen) formulieren heb je weer nodig als je weer de grens op de terugweg overkomt. Het groene formulier houdt Marokko dan.
SpanjeCamper heeft dit allemaal netjes verzorgt.

Na een paar kilometer over de grens kom je in een plaatsje waar een pin-automaat is en een hotel (laatste hotel voor de grote rotonde) met buitengewoon goede vis op het menu.

We zijn die dag doorgereden naar Martil, waar een camping in de stad zit. Overdag grote moderne en vooral lege boulevard die ‘s avonds helemaal volloopt met mensen. Camping is redelijk, sanitair matig, wel vriendelijke

beheerder en de ligging in de stad is ideaal zodat je ‘s avonds in het koffiehuis mensen gaat kijken op de boulevard.

Daarna zijn we naar Moulay Idriss gereden. Dit is een bedevaartoort voor moslims met veel moslim toeristen. Levendige en leuke stad ‘s avonds met veel restaurantjes, noga verkopers etc. Mooie heuvelachtige omgeving. En veel kleine straatjes om doorheen te dwalen. 12 km van Moulay Idris op de weg naar Meknes zit een camping met ook een buitengewoon vriendelijk eigenaar. In de campinggidsen stond hij als ‘slecht’ met een stinkende dieselgenerator
maar dit is niet meer zo. Kampeerplaatsen waren netjes en gezellig, sanitair was goed.
"En

Na een bezoek aan de romeinse ruïnes van Volubilus naar Fes gereden. Hier kan je met de camper overnachten op de bewaakte parkeerplaats "Bab Boujeloud" voor 50 dirham. Ideale plek want je staat aan naast de poort naar de Medina! Je kan dan ook ‘s avonds de stad inlopen. Met de rolstoel gingen we steeds naar ‘beneden’ waar we dan weer een kleine fiat taxi omhoog namen waarbij de rolstoel op het dak ging. ‘s ochtends met de camping spullen op het plein ontbeten, vers brood gehaald bij de winkeltjes. Er zijn slechtere plekken om wakker te worden na nog een keer door de stad gedwaald te zijn, verder naar Azrou.

De bergen zijn hier al hoger, in de bossen bij Azrou kwamen we apen tegen. Op een bizarre camping gestaan ’emirates camping’. Een emiraat die een kasteel gebouwd heeft en een enorm groot complex heeft aangelegd. Wandeltocht over een berg gemaakt en de volgende dag doorgegaan voor een lange rijdag naar de watervallen van Ouzzoud.

De laatste 50 km gaat over een smal weggetje met haarspeldbochten over 2 bergpassen. Mooie uitzichten, maar kost je wel 1,5 uur.
"morocco

Daar is een supermooie camping van een nederlander, camping Zebra. Mooi uitzicht en gezellig aangekleed. Je kan er ook eten en de taijines daar zijn aan te raden. De watervallen zijn mooi en best hoog en er zijn ook veel restaurantjes. Genoeg paadjes om te wandelen en te lopen.

Omdat we maar een week hadden, begon voor ons de terugreis toen. Vanaf Ouzzoud zijn we in een keer naar Kenitra boven Rabat gereden. Niet de beste camping daar, maar voor een nachtje te doen. En de dag daarna naar Tanger waar we net de boot gemist hebben. Omdat we al een kaartje hadden gekocht, moesten we wachten totdat de boot weer terug was. tip: koop kaartje pas als je door het eerste hek bent, dan kan je een naar een andere maatschappij als de boot vol is. De kantoortjes voor het hek hebben deze informatie niet. De boot van Tanger naar Tarifa was ook een stuk goedkoper dan Algeciras naar Ceuta.

Het tweede hek is de migratie en de douane. Ook weer veel gedoe hier. Er zijn in Tanger veel jongens die illegaal Europa in willen. Alle auto’s worden gescanned en uit elke bus werden er jongens gehaald die in de wielkasten waren gekropen of in de bagageruimte. Ook bij onze camper zagen we jongens met een zaklamp kijken of ze eronder konden kruipen (wat volgens mij niet kan). Dit gebeurt ook als je al door de douane heen bent op het haventerrein.

Verder wat tips:
Toeteren in Marokko betekent niet hetzelfde als in Europa. het wordt veel minder aggresief bedoeld en meestal betekent het ‘pas op hier ben ik’ ipv ‘opzouten’. Ook leuk om zelf aan het toeter spektakel mee te doen. Je zal merken dat niemand je boos of geïrriteerd aankijkt.
– Android app "navigator" op basis van opensource maps werkt goed (wel routes controleren).
– Stekkers op campings hebben meestal een ‘aarde’ pin.
– Bij bijna elk begin van een dorpje staan agenten met laserguns. ook wordt er op de snelwegen heel veel gecontroleerd.
– Soms controleren ze ook nog ‘na’ het dorp. We zijn daar met 74 km gepakt waar je 60 km mag. Kost 300 dirham, ter plekke voldoen. (agent was vriendelijk en netjes)
– Buitenwijken van steden hebben een supermarkt Marjane waar soms alcohol te koop is. Vaak is de afdeling een beetje verstopt. Het is waarschijnlijk goedkoper en handiger om bier en wijn uit Spanje mee te nemen.
– als je met een rolstoel reist, neem een krukje met wieltjes mee. Het verrassende is dat veel marrokaanse campings een rolstoeltoilet hebben. Maar met dat krukje konden we ook door smallere deuren en naar douches op de camping.

Conclusie: Fantastische manier om op je eigen tempo Marokko te ontdekken. We hebben een goede mix tussen cultuur (moderne steden, oude steden, grensovergangen, koffiehuizen) en natuur ( mooi bergen, vlaktes, watervallen, zee) in één week gehad. Waarbij je in het noorden en westen over de moderne boulevards loopt en in het binnenland en het zuiden het echte Afrika voelt.

Wil je meer informatie, neem dan contact op!

Groet,

Martijn,Karin & Thijs