Fly and drive with the motorhome (The Carado T448) Andalucia / 2 persons 2013

(this holiday story is in Dutch. You may want to translate this message with google translator)

(klik hier voor een Compleet reisverslag met foto’s)

Maandag 10 juni  2013 Marbella/ camping “Cabopino”
Om 10 uur geland op Malaga/ na uitgebreide uitleg van de eigenaar Frank ( de camper is een ‘beetje’ groter dat we oorspronkelijk hadden gehuurd) reden we richting ‘DE’ supermarkt….
Tja en dan is het wel even wennen met parkeren… Uiteindelijk maar dwars gezet en 3 parkeerplaatsen in beslag genomen.

Van Frank hadden we een tip gekregen voor een prima camping aan de kust om even ‘bij te komen’ en de camper eigen te maken. Je merkt echt dat het nog geen hoogseizoen is, het is overal nog zo lekker rustig maar ook weer niet uitgestorven.

De camping is prima, heerlijk zwembad met ligbedden en parasolletjes, het ziet er gezellig uit!
‘s avonds richting haventje gelopen , ‘puerto Cabopino’.
Het strand zag er mooi uit, was nu natuurlijk rustig omdat het al 20.00 uur was maar in hoogseizoen is het hier vast heel gezellig. Veel strandtenten en verhuurmogelijkheden. Er staan hier ook een aantal hotels maar niet te druk.
Goed en gezellig gegeten bij de haven.

Fantastisch begin van onze rondreis door Andalusië!

Dinsdag 11 juni  Ronda/ camping “el sur”
Prachtige rit gemaakt door de bergen (A397) richting Ronda met veel mooie uitzichten en (uiteraard) foto momenten.

Camping  heel smaakvol, mooie bloemen, leuke Spaanse kleuren en mozaïeken, we stonden onder de olijfbomen.

We hadden fietsen bij de camper gehuurd dus na aankomst zijn we op de fiets naar Ronda gegaan. Een mooi stukje, niet te ver, 1 km , één lange weg helling afwaarts (dus tja terug moesten we wél even trappen..)

Ronda ligt op een rotswand die doorsneden wordt door een 100 m diepe kloof, El Tajo, waarover een prachtige brug uit de 18e eeuw ligt, de Puente Nuevo. Mooie stadswandeling gemaakt met de vele trappetjes en smalle straatjes naar beneden bij de bruggen die eerder gebouwd waren, de Puenta Viejo en Puenta Arabic.

Ook de arena bezocht waar nog jaarlijks de eeuwen oude traditie stierengevechten worden gehouden.

Daarna onszelf getrakteerd op een biertje, sangria en tapas… Ah, het goede leven van Spanje!

Woensdag 12 juni  Tarifa/ camping “Torre de la pina”
Vandaag een stuk van de witte dorpen route gereden.
Eerst richting  ‘ Grazalemar’   (A372) mooie bergweg ( wel veel haarspeldbochtjes maar de camper reed geweldig). Zo fraai om al die wit geschilderde huisjes te zien, vaak opgefleurd met vele potten geraniums achter de mooie gevormde zwarte smeedijzeren tralies.

Langs ‘ El bosque’ , ‘ Arcos de frontera’ (grote stad) naar `Medina sidonia’  waar we in de bloedhete hitte maar weer wat gedronken hebben. (heérlijk die airco in de camper..)

Nu staan we aan de kust, prachtplek, echt uit zo’n vakantiefolder… uitkijk op de zee met Afrika aan de overkant… eigen  parasolletje… ‘privé’ trapje af en we zitten op het strand!

Dit gebied staat bekend bij de surfers omdat er vaak wind is dus ook voor ons even zeer aangenaam. De eerste duik in de Atlantische Oceaan is genomen. Vanavond gegeten bij het restaurant van de camping (aan het strand), oerongezellig maar een fantastisch lekker (en groot) stuk tonijn gegeten.

Donderdag 13 juni  Tarifa,

Het is ongeveer 20 minuten fietsen naar Tarifa, ze kennen hier geen fietspaden dus goed aan de kant van de autoweg blijven…

Wat een dorpje!!  Als je door de ‘ Puerta de Jerez’  gaat kom je in de oude stad die  omheint ligt tussen de oude stadsmuur met aan de top de overblijfselen van ‘Castillo de Guzman’ .
Aan de overkant zie je het gebergte van Afrika liggen, vanuit ‘Puerto de la Rada’ gaan boten af en aan vol met toeristen om even een blik in Tanger te werpen. wij hebben genoeg aan Tarifa…
De straatjes zijn zo smal dat je soms net naast elkaar kunt lopen, af en toe kun je een glimp opvangen van de Spaanse interieurs achter de smeedijzeren hekken …. In ieder geval van hun patio’s, betegeld met mozaïek, potten en planten. Kleine winkeltjes, vele met nog Afrikaanse invloeden, liggen verscholen achter de witte gevels.

Het leeft hier écht tot ongeveer 14.00 uur , daarna gaat iedereen in de ruststand en lijkt het hele dorp te ‘slapen’ , het ziet er dan een beetje uitgestorven uit omdat alle winkels dichtgaan met de luiken ervoor.
Ook voor ons dus tijd om een gezellige plek te zoeken voor de lunch! (is hier echt niet zo moeilijk)

Vrijdag 14 juni
El puerto de Santa Maria/ camping “las dunas”

Na ongeveer 1 1/2 uur rijden richting Cadiz kwamen we op deze camping. Tip van frank omdat je vanaf hier makkelijk naar de stad Cadiz kon. Camping zelf viel erg tegen, we stonden pal in de zon op een groot veld, er was geen sfeer.
We zijn na aankomst maar meteen op zoek gegaan naar de haven voor de veerboot naar de stad. We hadden ons een beetje verkeken op de toch wel flinke wandeling …en dat op het heetst van de dag… Maar het boottochtje maakte natuurlijk alles weer goed…
(Vanaf de camping links af, de weg langs de kust aflopen, dan weer links en halverwege de straat zie je rechts een klein ‘station’ Puerto de Santa Maria waarvandaan de veerboot vertrekt. Het is zeker een uur lopen, dus als we dat geweten hadden dan waren we op de fiets gestapt..)

Cadiz is een mooie stad met vooral een prachtige entree ‘de puerta tierra’
Het was vandaag 36 graden en we konden dat goed merken aan ons energie peil……

Zaterdag 15 juni  Sevilla / camping ” Villsom”
Na weer een mooie autorit langs de zonnebloem velden en vele olijfboomgaarden zijn we aangekomen in een voorstad van Sevilla, Dos Hermanas. Even waren we nog verkeerd gereden en dat gaf ons een mooie blik op een ooievaarsnest bovenop een palmboom…  (je ziet hier veel ooievaarsnesten)

De camping doet meteen gastvrij aan, veel verschillende bomen, we mogen rondkijken en zelf een plek uitzoeken. Helaas is het zwembad gesloten… Puntje eraf… Daar hadden we ons nu net zo op verheugd!

We hebben een heerlijke rustige dag gehad, zijn onze plaats niet af geweest, veel gelezen en ge-sms’t met het thuisfront., geslapen. Af en toe een verkoelende douche want het is nog steeds 36 Gr.!!

Zondag 16 juni  Sevilla,
Met de bus vanmorgen vroeg vertrokken, we moesten klein stukje lopen vanaf de camping ( de campingeigenaar gaf ons een plattegrond van Sevilla en de bus tijden)

Bij aankomst in de stad staan de city touring bussen (met open dak) al klaar voor je, wij hebben van deze aanbieding gebruik gemaakt maar raden het niet aan. De bus maakt neemt een grote route door de stad waar je weliswaar op verschillende plaatsen kunt uitstappen maar de interessante bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Je mist er niets mee als je het niet doet en scheelt een hoop geld (35 euro 2 pers)
Na onze tapas lunch ( echt geweldig!) gingen we het overweldigende paleis van Alcazar bewonderen, werkelijk prachtig! Moorse en Katholieke bouwstijlen bij elkaar.  We hebben hier lange tijd vertoefd .

Als laatste bezochten we een gelieft plein van de bewoners van Sevilla:  ‘Plaza de Espagna’ voor ons een mooi moment om weer even af te koelen alvorens we weer terug gingen naar de camping.

Maandag 17 juni  Cordoba/ camping municipal ” El Brillante”
Na een autorit van ongeveer 2 uur (A 4/E 5 ) kwamen we aan in Cordoba. We hebben toch maar gekozen voor een camping vlakbij de stad en dat bleek een goede keus want konden zo op de fiets de stad in. De camping is niet echt bijzonder, strak en een grote witte muur als omheining maar wel met zwembad en goede wasgelegenheid.
Vlakbij de camping een groot winkelcentrum met een enorm Carrefour supermarkt.

’s Avonds op de fiets Cordoba by night bewonderd,  prachtige oude stadsmuren, kronkelige straatjes en Moorse binnenplaatsjes. ‘ la Mezquita’  ( die gaan we morgen bezoeken) de ‘Puente romano’ en dat alles verlicht. In de joodse wijk naast de eeuwenoude stadswal hebben we een heerlijke Rioja gedronken met uiteraard olijven.

Dinsdag 18 juni  Cordoba
In één woord….adembenemend!!!

De Mezquita, is het belangrijkste monument van Cordoba, is op twee na de grootste moskee ter wereld.

Allereerst stond er een Visigotische kathedraal waarna het in 785 werd verbouwd tot moskee in opdracht van een islamitische sultan. Na de herovering van Cordoba in 1236 werden er christelijke kapellen toegevoegd. Bijna 3 eeuwen later gaf Karel de V opdracht om een christelijke kathedraal in het hart van de moskee te bouwen. (zijn niet mijn woorden hoor..)
Elke uitbreiding veranderde de bouwstijl en dat maakt van dit monument een prachtig geheel. We liepen regelmatig rond met open mond van verbazing, waar je ook keek het was allemaal even bijzonder.

Woensdag 19 juni  Granada/ camping ” las Lomas”
Mooie route van een paar uur (N 432) , richting de Siërra Navada…
Het blijft een geweldig gevoel als je ‘s morgens vertrekt met de camper; stoeltjes en elektriciteit kabel opruimen, checken of alle raampjes dicht zijn, ook niet te vergeten de laadjes binnen te vergrendelen en karren maar! Je zit lekker hoog, goed zicht op alles en als je trek hebt in koffie dan zet je dat onderweg gewoon even op een mooie plek langs de weg….

In de verte zagen we al de toppen van dit ruige berggebied en er lag zelfs nog sneeuw op!
De camping voelde als een warm welkom, het ziet er allemaal zo vriendelijk uit en ook het personeel was zeer behulpzaam en gastvrij.

We staan op een mooie plek met uitzicht op het stuwmeer onder ons. De camping ligt op 1100 m hoogte dus momenteel is het zelfs wat fris buiten ( 21.30 u)  Een heel verschil met die warme dagen van afgelopen week! Je kunt hier ook heerlijk eten met prachtig uitzicht op het meer.

Donderdag 20 juni  Granada / Alhambra
Ik noem het een wonder van de natuur, de mens in dit geval dan… Dat mensen handen dit hebben kunnen creëren is echt een godswonder! Eigenlijk zou iedereen dit prachtige paleis moeten/mogen aanschouwen…
Het is het best bewaard gebleven middeleeuwse Arabische  paleizen complex ter wereld en dat mag ook een wonder heten omdat het een aardbeving, een explosie en vele veroveringen heeft overleeft.

We hebben er uren rondgelopen en waar je ook keek, iedere keer zag je weer iets schitterends, het voelde net alsof het niet helemaal aards meer was, zo prachtig.

Later las ik een tekst van een Duitse geschiedenis schrijver en die omschreef het precies zoals wij het hadden ervaren:
” dit is zo schitterend, zo majestueus, zo fijnzinnig vervaardigd dat wie het ziet er niet zeker van is dat hij niet in het paradijs is”

Wij stonden om 8 uur ’s morgens voor de deur (met de camper) omdat we geen kaarten meer konden reserveren. De camping eigenaresse had het nog wel voor ons geprobeerd via internet maar ze zei dat we grote kans maakte als we er vroeg zouden zijn. Eventueel konden we met de bus, die stopte voor de camping maar die zou er een uur over doen. Met de camper was het 20 min. rijden. Houdt wel rekening met een parkeerkaart van 30 euro!

Vrijdag 21 juni  Granada
Vanmorgen om 9 uur met de bus naar de stad gegaan met als doel: mooie tassen scoren voor de meiden thuis.. Terwijl Hil nog maar even een kerk ging bezichtigen (Hij had er nog geen genoeg van..) kon ik lekker verdwalen in de winkeltjes vol tassen, kleedjes stenen schaaltjes en vele vele andere snuisterijtjes. In de ‘ Bazar van Alcaceria’  heb ik wat leuke souvenirs kunnen kopen.

Zaterdag 22 juni  Las Negras, Nijar/ camping “caleta”
We hebben een bijzondere autoroute gemaakt (van de snelweg af) A 348 /N 340 richting tabernas waar we het onwijs gave woestijn gebied konden bewonderen. Dit gebied wordt ook wel klein Hollywood genoemd, er worden hier vaak westerns opgenomen.. En zo zag het er ook uit, alsof je midden in de set terecht was gekomen van ‘One’s upon a Time in the West’

Daarna via een smallere weg  AL 3107/06 ( hier kennen ze  nog geen vangrails…..) omhoog de bergen op, zig zag er weer af etc… Ook weer schitterend maar ook af en toe  plastic planten kassen.
We staan nu op een camping met een privé strandje, op zich ziet het er mooi uit allemaal, zeker het zicht op de bergen rotsen en de zee maar de camping heeft veel onnatuurlijke schaduw ( dat betekend dat we staan onder een soort carport, althans wij niet want onze camper is te hoog, we staan er wel naast en kunnen dus wel in de schaduw zitten) maar zwemmen in zee is hier lastig, er liggen alleen keien bij het water en je moet een flink stukje de zee in wil je kunnen zwemmen, vandaar dat in dit gebied veel gesnorkeld wordt!

Het is er wel prachtig maar toch kiezen we ervoor om morgen door te gaan naar San José. Daar is ook een haventje dus misschien wat meer vertier.

Zondag 23 juni  San José/ camping “Tau”
Mooi stukje langs de kust gereden, uitzicht op de kale bergen en de andere kant de zee. Vele cactussen en palmen.
San José is een leuke kleine plaats met haventje, niet enorm toeristisch alhoewel het er heel druk was vandaag vanwege het heilige feest van San Juan.
De camping is klein en gemoedelijk met natuurlijke schaduw van de boompjes . De camping ligt in het plaatsje, 5 minuten van het strand af. Tegen 12 uur zijn we met de fiets die kant op gereden en toen bleek er markt te zijn 🙂
Het strand was groot met wit zand en palmbomen… wat willen we nog meer voor een paar dagen bijkomen…
De zee is echt fantastisch, verkoelend en zó helder, het is net of je in een zwembad staat, je ziet de visjes  rond je voeten zwemmen.
Je kunt hier ook goed paëlla eten!

Maandag 24 juni  San José
De dag begon met koffie in het zonnetje.. Daarna de boodschappen bij de plaatselijke super…. Lunch met uitgebreide salade en daarna een uurtje strand. Het was vannacht begonnen met waaien en dat hield vandaag nog even aan dus eigenlijk werd je gezandstraald. De golven waren door de wind ook flink hoog. Het was allemaal heerlijk verfrissend maar we hielden het niet echt lang vol.
Terug op de camping het zand uit onze poriën gespoeld en lekker gelezen! Heerlijk dagje zo… Echt tot rust komen…

Dinsdag 25 juni  San José
Vandaag een prachtige wandeltocht gemaakt van een paar uur naar de top van Morrón de los Genoveses. (Met de fiets het dorp door gereden tot we bij de molen kwamen, vanaf hier is de wandelroute aangegeven) We kwamen langs verschillende baaitjes en door schitterend natuurgebied met gigantische yucca’s en andere cactusplanten, vetplanten en palmen.
We gingen langs ruige rotskusten waar je goed de zoutplaten op kon zien.
Het was een pittig tochtje maar boven op de top werd je beloont door het overweldigende uitzicht.

Woensdag 26 juni  San José
Onze rondreis Andalusië zit er bijna op…. De voorbereidingen voor onze terugreis zijn al een beetje begonnen, nog wat boodschappen doen, nog een keer de zee in, laatste blik op san josé…
Vanavond koffer inpakken , morgen rustig aan op weg richting Malaga.

Donderdag 27 juni  Fuengirola / camping ” Fuengirola”
Vanmorgen zaten we om 8.45 u al op de weg. De afstand die we vandaag moesten  afleggen was een kleine 300 km.
De route langs de kust was niet fraai, het was één landschap verpakt in plastic! Allemaal kassen de één na de ander, eigenlijk was er weinig groen meer te zien. Af en toe een paar armoedige hutjes tussendoor, waarschijnlijk van de werknemers… Je werd er nier vrolijk van. Pas bij Malaga veranderde het landschap maar dan in de vele grote hotels aan de kust. Deze camping uiteindelijk uitgezocht omdat Frank (de eigenaar van Spanje Camper) hier woont dus dat is wel gemakkelijk, morgen komt hij ons hier ophalen. Op deze camping veel seizoens gasten met oude caravans, tuintjes en tuinkabouters……. Vriendelijke campingeigenaar. De camping ligt aan de weg dus die hoor je continue, strand is bereikbaar door een loopbrug over de weg…

“ Bij de voorbereiding op deze reis heb ik veel gehad aan de reisverhalen op internet, vandaar dat ik zoveel mogelijk informatie bij dit verslag heb gegeven zodat ook andere reisgenoten er iets aan kunnen hebben. Het was een onvergetelijke vakantie mede door de zeer complete uitrusting van de camper en de daarbij gehuurde fietsen.

Wij wensen lezers van dit reisverslag een mooie reis toe!

Groeten uit Heiloo/ Noord Holland van Hil en Sil Rabenberg”
22 juli 2013

Klik hier voor een compleet reisverslag met alle foto’s