Rondreis Spanje en Portugal

3 weken met de camper door Spanje en Portugal

Nadat we besloten hadden niet naar Florida te gaan, werd het alternatief geboren om Zuid-Spanje en Portugal met een camper door te trekken. Na wat heen en weer, zijn we ingegaan op de aanbieding van Spanjecamper, en konden de voorbereidingen voor onze eerste camperreis beginnen.

Weliswaar hebben we veel kampeerervaring (we bezochten inmiddels meer dan 300 verschillende campings tijdens onze trektochten met de caravan, dit keer echter blijft de caravan in zijn hok) maar met een camper is toch wel wat anders. De route planning van de reis is hetzelfde , maar hoe ga je het doen, en wat neem je wel en niet mee ! Met de bagagebeperking van het vliegtuig moeten er keuzes worden gemaakt. Gelukkig bestaan er E-readers dus de bibliotheek is bij de hand.

Begin februari vertrekken we, met onze weekendtas kleren en een rugzak met rommel, met het vliegtuig vanuit Eindhoven naar Malaga, en daar wordt onze camper voorgereden door de heer Frank Ooms. Deze geeft een heldere uitleg, en na een klein uurtje vertrekken we en begint het avontuur echt.
De eerste etappe gaat naar Marbella, onderweg doen we boodschappen, we zouden de eerste avond zelf koken, zodat we alles goed kunnen uitproberen. De volgende dag op weg langs de kust, naar Cadiz, waar we direct het voordeel van de camper benutten: we parkeren het ding aan het begin van de stad en nemen de bus naar het centrum. Op de parkeerplaats staan nog meer campers en meteen krijgen we goede raad van de toegesnelde buren voor het parkeren. Na het stadsbezoek naar de camping van El Puerto de Santa Maria, gelegen op loopafstand van het centrum, zodat er uit gegeten kan worden.

De dag erna een stuk autoweg richting Portugal, tussenstop in Tavira, wandeling door het oude centrum, einddoel Olhao, vlakbij Faro. Hier gaan we daags erop met de bus naar toe, lunch op een terras: wie doet je wat.
De zon schijnt volop, de lucht is strak blauw en dat zal zo de komende weken blijven. Alleen de avonden en nachten zijn wat koud, maar de kachel van de camper is goed in staat alles te verwarmen.

Na een paar dagen aan de kust, gaan we beginnen aan de tocht door het binnenland, over binnenwegen, langs bloeiende amandelbomen, over de heuvels met olijfbomen, wijngaarden , dorpjes, er is van alles te zien. Zo gaat dat met een camper: rustig aan, hoog boven de weg, prima zicht op de omgeving en genieten van iedere minuut. Op een gegeven moment moeten we door een tunnel met een doorgang van drie meter hoog. We schatten hoe hoog de camper is, concluderen dat het net geen drie meter zal zijn en besluiten het erop te wagen. En ja, we passen eronderdoor! (later horen we van Frank Ooms dat de camper 2,95 m hoog is). Langs de Oostgrens van Portugal eerst naar Evora, voor de Romeinse tempel en de middeleeuwse universiteit waar we kennis maken met prachtige azulejo’s, later zullen we ze nog veel zien. Daarna via Elvas, de vestingstad om de grens met Spanje te bewaken, naar Tomar, waar we midden in de stad op de camping staan. Boven de stad op de heuvel staat het Convento de Cristo, een prachtig klooster van de Tempeliers met een bijzondere kerkvorm: de rotonde; weer staat de camper mooi voor de deur geparkeerd. Via Fatima naarBatalha, waar het Monasterium met een enorme kapittelzaal met gedurfd gewelf al eeuwen bezoekers ontvangt. Overnachting in Nazaré aan de kust. Hier treffen we op de camping de enige andere gasten: een Nederlands echtpaar, dat rondreist in precies zo’n Carado camper als wij rijden! Leuk om even wat ervaringen uit te wisselen.

Van onze gasflessen is inmiddels de eerste leeg en dat betekent een probleem: want in Portugal is alles anders dan in Spanje, dus ook de gasflessen. We consulteren telefonisch Frank Ooms, die denkt dat we nog voor ca 10 dagen gas hebben. Maar we zijn van plan langer in Portugal te verblijven, dus doen we vanaf nu zuinig aan met de kachel. Gelukkig is het ook niet meer zo koud ’s nachts.

Ons drukke programma brengt ons de volgende dag naar Alcobaça, met een schitterend Cisterciënzerklooster, grote prachtige ruimtes, rond meerdere kloostergangen. Wel erg koud daarbinnen, dat was destijds afzien voor de monniken,dus opwarmen op het terras in de zon tegenover het klooster. Iets zuidelijker ligt Obidos. Hier parkeren we de camper voor de stadspoort en maken een wandeltocht over de middeleeuwse stadsmuur, met uitzicht op de stad en de omgeving. Dan naar de Cabo de Roca, een rots die 140 meter boven de zee oprijst en het westelijkste punt van het europees continent vormt.
Na een overnachting in de buurt van Sintra, staat Lissabon op het programma. Ook hier geluk met parkeren: in de schaduw van de Torre de Belém raken we onze camper prima kwijt. Voor de eerste keer in file parkeren, maar het gaat allemaal goed. Het Mosteiro dos Jeronimos is op loopafstand, daar is het behoorlijk druk ( het is zondag). De kloostergang is de mooiste van Portugal, die hebben we dus voor het laatste bewaard. Hier komen herinneringen boven van het lange weekend dat we 15 jaar geleden in Lissabon doorbrachten.
Rond het middaguur wordt het tijd om de camping op te zoeken: deze ligt midden in de stad in het park de Monsanto. Van hieruit kunnen we prima met de bus naar de stad, we doen dit voor het middagprogramma: een stadswandeling door Lissabon. We eindigen op ‘n terras, natuurlijk in de zon!

Het kasteel Sao Jorge is de volgende dag aan de beurt. We hebben een 24 uur-chipkaart voor het openbaar vervoer aangeschaft, dus met de bus en de (oude) tram. Mooi uitzicht over de stad. Door de smalle straatjes de heuvel af terug lopen naar het centrum voor de lunch, jawel in de zon op het terras.
’s-Middags de oude wijk Bairro, makkelijk te bereiken via de antieke Elevator de Sta Justa. Met de (eveneens antieke) gele tram en de bus weer terug naar onze camper.
Daags erna langs de kust zuidwaarts richting Algarve. Onderweg genieten we volop van het landschap. En hebben we een schitterende picknickplek hoog boven de kust met uitzicht op de golfsurfers. In Luz, vlakbij Lagos nemen we een rustdag: er moet gewassen worden, wasmachine en droger zijn op de camping, dat gaat vlug, dus trakteren we ons op een lunch op terras met uitzicht op zee: heerlijke vis gegeten, waarbij de Vinho Verde natuurlijk niet mag ontbreken.

Het ontbijt kan nu ook in de zon. We gaan met de bus, die voor de camping stopt, naar Lagos, voor een mooie wandeling langs de kust. De Ponta da Piedadae- kliffen met zijn grotten.
Na het ontbijt, ook weer in de zon, vertrekken we daags erna voor een rit door de omgeving en het achterland: Cabo Sao Vicente en het fort van Sagres, de zuidwest punt van Europa. Via de Parador de Monchique met wijds uitzicht over de Algarve, naar een camping in Amerçao, in de buurt van Albufeira. Hier worden we welkom geheten door een flinke kolonie Nederlandse overwinteraars, die eerst denken dat we Spanjaarden zijn. Het is goedkoop, maar een minder geslaagde keuze.

Na een strandwandeling vinden we een prima restaurant, hier zitten veel Portugezen binnen aan het middagmaal. Wij prefereren, net als die paar andere toeristen een plek op het terras in de zon. Hun dagmenu is werkelijk voortreffelijk. Zo goed dat we besluiten morgen lui te doen, net als echte overwinteraars, met een herhaling van zetten: we gaan weer naar dat restaurant en kiezen wat we gisteren hebben moeten overslaan! We gaan wel andersom zitten anders worden we asymmetrisch bruin.

Na het ontbijt in de zon, het is nog steeds iedere dag strak blauw, naar Sevilla. Vanaf de Spaanse grens weer over de autoweg. We proberen een nieuwe gasfles te bemachtigen, maar er is alleen butaan, terwijl we propaan moeten hebben. De campingbaas in Dos Hermanas zegt dat er gas te krijgen is in Sevilla, maar als hij hoort dat we geen navigatiesysteem hebben, kijkt hij bedenkelijk: het is erg moeilijk te vinden. We besluiten het erop te wagen, hopelijk redden we het met het resterende gas.

Met de bus naar Sevilla, waar het prachtige Alcazar bezoeken, dat toen we er de vorige keer waren, gesloten was. Een prima tapaslunch en daarna bezoeken we natuurlijk nog eens de kathedraal en beklimmen de toren. Heerlijk weer het is 22 graden!

Dan komt de voorlaatste etappe: naar Ronda, een mooie route binnendoor, maar er is weinig plek om eens te stoppen. ’s-Middags de stad ingelopen vanuit de camping. We beginnen aan ons galgenmaal: de restjes moeten nog op. Echter: hebben we wel voldoende gas? We plannen de kookvolgorde zo, dat er in ieder geval een maaltijd op tafel komt, ook al zou het gas ineens op zijn. We redden het!
Na het ontbijt in de zon (dat zullen we missen als we weer thuis zijn), is het tijd voor de witte tornado door de camper.

We rijden de mooie weg naar Marbella, picknicken met uitzicht op de golfers en leveren onze camper weer in, bij Frank, die ons afzet op het vliegveld.
Einde van ons drieweekse camperavontuur, het was fantastisch, mede door het prachtige weer, en de goede service van Spanjecamper. Een nieuwe en bijzonder leuke ervaring, waar we met veel genoegen op terug zullen kijken.

Februari 2012, Julie en Ton Bierhoff, Helmond NL.